Hoe herken je een baanbreker?

Hoe herken je een baanbreker?

Terwijl de hele organisatie lijkt te worstelen om dat taaie speerpunt van 2016 te realiseren, is er een plek waar het wel lukt. Een afdeling of team waar het zelfs makkelijk lijkt te zijn, waar de energie eraf spat. Als je daar langs gaat, zie je hoe jij het ook zou willen op jouw afdeling, met jouw klanten. Zo was het eerst niet. Eerst was het ook daar worstelen. Tot het iemand lukte de aanwezige mogelijkheden te benutten en samen met anderen buitengewone dingen te doen: een baanbreker aan het werk.

Ja, ok. Maar wat kan een baanbreker dan, dat ie dat bereikt? Dit vroeg ik de afgelopen maanden aan heel wat mensen. En wat blijkt? Iedereen heeft daar vrijwel direct een duidelijk beeld bij. Ze weten: je herkent een baanbreker aan gedrag. En ‘je voelt het aan je water’ of iemand een baanbreker is of niet. Baanbrekers hebben een breed scala aan eigenschappen. Ik hoorde: een baanbreker kan wel wat hebben, is autonoom, ziet waar het heen moet met de toko, durft z’n nek uit te steken, durft tegenstellingen te weerleggen, heeft draagvlak bij collega’s, zoekt oplossingen, blijft niet hangen bij de problemen, straalt vertrouwen uit, heeft een bredere blik dan alleen het eigen team.

Een baanbreker is iemand die met zijn of haar unieke combinatie van eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden in staat is een beweging in gang te zetten én te houden. Er is niet één recept voor baanbrekerschap. Beweging kan op vele manieren in gang gezet worden.

Wat kenmerkt een baanbreker?

Wat effectieve baanbrekers gemeen lijken te hebben, is een combinatie van verder kijken, realiseren en samenwerken.

Een baanbreker is verbonden met de doelen van de organisatie, weet waar hij heen wil, is in staat ervoor te zorgen dat dit gerealiseerd wordt en doet dit in samenwerking met zijn collega’s. Dat is best veel gevraagd. Lang niet iedereen is dan ook een baanbreker. Gelukkig heeft een afdeling of organisatie er maar een paar nodig. Baanbrekers zijn er immers goed in zich te verbinden aan de uitdagingen van het moment én aan de mensen om zich heen. Ze zijn dus ook in staat om mensen met specifieke kwaliteiten te betrekken bij die uitdagingen. Bijvoorbeeld de collega die heldere ideeën heeft over hoe het zou moeten (maar het in zijn eentje niet van de grond krijgt), de manager die zo goed is in het boeken van resultaten (maar niet zo goed weet wat nou eigenlijk de bedoeling is) en die nieuwe collega die in no time een netwerk had waar je u tegen zegt (maar nog geen idee heeft van de gewenste veranderingen in de organisatie).

Soms werken twee mensen nauw samen, en bereiken ze onwaarschijnlijk veel. Best kans dat zij samen alle drie de aspecten van baanbrekerschap beheersen!

Wie zijn de baanbrekers in jouw organisatie?

De mensen die ik sprak, ontdekten vrijwel allemaal dat er meer baanbrekers in hun omgeving zijn dan ze in eerste instantie dachten. Soms omdat ze nog niet gewend waren op deze manier naar hun collega’s of medewerkers te kijken. Soms omdat de baanbrekers in hun omgeving zich in de loop der jaren ‘verstopten’, omdat ze niet de ruimte voelden hun kwaliteiten in te zetten. En soms omdat het de baanbrekers nog aan voldoende zelfvertrouwen ontbrak om ervoor te gaan. Eén van de deelnemers aan onze workshop Baanbrekers introduceerde daarom de vraag: ‘welke baanbrekers zitten nog in de kast?’. Een goeie om eens over na te denken. Want voor je het weet focus je in je speurtocht naar baanbrekers alleen op de usual suspects, de succesverhalen en de mensen die goed zijn om zichzelf op de radar te krijgen. En dat zou zonde zijn, want ook de baanbrekers in de kast hebben volop veranderkracht!

Reactie plaatsen